Simpel is beter (meestal)

Data-analyse en statistiek zijn essentieel voor elk bedrijf dat de concurrentie voor wil blijven. Het is echter niet altijd nodig om geavanceerde statistische modellen te gebruiken om bruikbare inzichten te verkrijgen. In veel gevallen zijn eenvoudige modellen effectiever en efficiënter dan complexere modellen. Als data driven consultancybureau zijn we gepassioneerd door het helpen van bedrijven bij het gebruik van gegevens om betere beslissingen te nemen. Hieronder bespreken we waarom eenvoudige statistische modellen vaak de betere keuze zijn.

Ze zijn sneller en goedkoper

Simpelere statistische modellen hebben minder gegevens en berekeningen nodig dan geavanceerde modellen. Dit betekent dat ze sneller kunnen worden uitgevoerd en minder computerkracht nodig hebben. Dit leidt tot lagere kosten voor bedrijven, omdat minder tijd en middelen nodig zijn voor de analyse.

Ze zijn gemakkelijker te begrijpen

Eenvoudige modellen zijn gemakkelijker te begrijpen dan complexere modellen. Dit is belangrijk omdat het betekent dat de resultaten gemakkelijker kunnen worden gecommuniceerd en begrepen door besluitvormers in het bedrijf. Dit maakt het ook gemakkelijker om beslissingen te nemen op basis van de resultaten.

Ze zijn minder gevoelig voor overfitting

Geavanceerde modellen kunnen worden overgefit aan de gegevens, wat betekent dat ze te veel aandacht besteden aan kleine details in de gegevens en niet in staat zijn om algemene trends te herkennen. Simpelere modellen zijn minder gevoelig voor overfitting en kunnen daarom beter presteren op nieuwe gegevens.

Ze vereisen minder gegevens

Simpelere modellen vereisen minder gegevens dan geavanceerde modellen. Dit is belangrijk omdat het betekent dat bedrijven minder gegevens hoeven te verzamelen om de analyse uit te voeren. Dit kan kosten besparen en de tijd die nodig is om gegevens te verzamelen verminderen.

Ze zijn beter voor voorspellingen

Simpelere modellen zijn vaak beter voor het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen dan geavanceerde modellen. Dit komt omdat eenvoudige modellen zich richten op de belangrijkste factoren die de uitkomst beïnvloeden en minder gevoelig zijn voor ruis in de gegevens. Dit maakt het gemakkelijker om de resultaten te interpreteren en te gebruiken om beslissingen te nemen.

Maar

Er zijn situaties waar een complexer model de voorkeur heeft. Bijvoorbeeld, als er meerdere variabelen zijn die de uitkomst beïnvloeden en er geen duidelijk verband tussen deze variabelen bestaat, kan een complexer model zoals een neuraal netwerk betere prestaties leveren. Een ander voorbeeld is wanneer er sprake is van een non-lineaire relatie tussen de variabelen, waarbij een eenvoudig lineair model niet geschikt is. In deze gevallen kan het gebruik van geavanceerde modellen meer nauwkeurige en bruikbare inzichten opleveren. Het is belangrijk om het juiste model te kiezen op basis van de specifieke vereisten van uw analyse en de aard van uw gegevens.

Conclusie

Simpelere statistische modellen zijn vaak de betere keuze voor bedrijven die gegevens willen gebruiken om betere beslissingen te nemen. Ze zijn sneller, goedkoper, gemakkelijker te begrijpen, minder gevoelig voor overfitting, vereisen minder gegevens en zijn beter voor voorspellingen. Er zijn echter wel problemen waar een complex model de oplossing voor is.

Ons team van experts is ervaren in het werken met een verscheidenheid aan statistische modellen en kan helpen bij het bepalen welk model het meest geschikt is voor uw bedrijf. We begrijpen dat elke organisatie uniek is en we werken samen met onze klanten om op maat gemaakte oplossingen te bieden die aan hun specifieke behoeften voldoen.

Als u meer wilt weten over hoe we uw bedrijf kunnen helpen bij het gebruik van gegevens om betere beslissingen te nemen, neem dan contact met ons op. Ons team staat klaar om u te ondersteunen bij elke stap van het proces, van gegevensverzameling tot analyse en interpretatie van de resultaten.