CASE

EasyFiets

Data-driven fietsen.

2022

De opdracht

EasyFiets is een duurzame, lokale Leidse onderneming met een focus op duurzaam fietsverhuur. Ook worden er bij EasyFiets e-bikes verhuurd en verkocht. EasyFiets heeft FeoDat ingeschakeld om onderzoek te doen naar het gebruik van de e-bikes. Door het gedrag van de huurders statistisch te analyseren kan kwantitatief worden bepaald waarvoor de fietsen gehuurd worden met totale anonimiteit van de fietsers.

Door inzicht te krijgen over de wensen en het gedrag van hun klanten, kan EasyFiets data-georienteerde besluiten maken over bijvoorbeeld de aanschaf van e-bikes met een grotere actieradius, of het inzetten van doelgerichte marketing over fietstochten naar het strand.

 

Happy family cycling to the beach

De uitwerking

Om de vraag van EasyFiets te beantwoorden hebben wij twee methoden toegepast. Eerst is de data schoongemaakt en geanonimiseerd.  Door ruwe gps-coördinaten om te zetten in heatmaps is gezien waar huurders voornamelijk naartoe fietsten zonder individuele routes of fietsen te identificeren. Deze kennis is ingezet om gerichtere marketing te doen.

 

 

 

 

 

Met statistische analyses is bepaald hoeveel een huurder gemiddeld fietst en hoeveel huurders verder fietste dan de actieradius van de accu. Deze resultaten zijn gebruikt om te bepalen hoeveel van de e-bikes een grotere accu moeten hebben.

Feodat focust zich eerst op duidelijk krijgen wat ik precies wil. Vervolgens komt er een data analyse uit die ik direct begreep en zakelijke beslissingen op kon nemen.
5/5